Тенис Скуош Извън корта
Меню
 

Анкета
 


Йелена Янкович: Обичам България!
Сръбската тенисистка Йелена Янкович спечели титлата от турнира в Богота, Колумбия, през февруари и така влезе в борбата за разпределение на местата за Турнира на шампионките, който ще се проведе за втора поредна година в София от 29 октомври до 3 ноември. В момента бившата номер едно в света е 16-а в ранглистата на WTA и е почти сигурна участничка за състезанието в „Арена Армеец”. Янкович беше любезна да отговори на въпросите ни, зададени със съдействието на отдел „Комуникации” на Женската тенис асоциация.

- Йелена, вие вече сте на пътя към София.Какво мислите за участието си в този турнир?
-Със сигурност това би било един много вълнуващ завършек на сезона!

- Разкажете ни повече за начина, по който спечелихте в Богота?
-За мен беше изключително важно да взема титлата. Това ми даде голямо самочувствие почти в началото на сезона. За първи път играх в Колумбия и беше чудесно. Зрителите ме поддържаха през цялата седмица и аз играх много добре. Бяхме на голяма надморска височина (б.а. – над 2600 м), което направи условията трудни. Никога преди не бях играла на толкова високо място. Трябваше ми време да се аклиматизирам и всеки ден се чувствах все по-комфортно в Богота. Изиграх страхотен турнир и съм много щастлива, че го спечелих.

- Чухте ли някакви отзиви за Турнира на шампионките миналата година?
-Не съм, но аз обичам България като страна. Бях в Пловдив с отбора на Сърбия за двубоите от „Фед къп” преди 6 години. Много харесах българите, защото те са изключително мили хора. Ние се разбирахме сравнително лесно, когато им говорех на сръбски. Винаги е чудесно да отида в тази част на света. Миналия път нямах никакво време да разгледам забележителности, така че бих искала да видя интересни неща, ако дойда отново в България тази година.

- Какво е характерно за вашия стил?
-Обичам да се състезавам. Аз съм боец на корта. Най-добрият ми удар е бекхенд по правата. Опитвам се да изчаквам момента, за да реализирам своите възможности. Обичам да се усмихвам колкото се може повече на игрището. Това ми се струва, че е едно от нещата, с които съм известна от... Може би го правя малко по-малко в последните години (смее се), но се опитвам да се върна към старото състояние.


- Какво мислите за състезанията с групова фаза?
-Участвала съм в турнири в този формат: три пъти в заключителния WTA Championships в Доха и веднъж в Мадрид. Разбира се, в нормалните турнири играем на пряко отстраняване, където загубата означава отпадане. При групите и при загуба запазваш шансове да продължиш и дори да спечелиш турнира. Но и при този формат всеки мач е тежък и важен. В тези състезания участват големи тенисистки, които са си извоювали правото да бъдат там. Всяка се стреми да завърши сезона по най-добрия начин и дава всичко от себе си заради това.

- Кои са любимите ви турнири?
Има няколко, които наистина харесвам. Обичам Рим, Ню Йорк, Чарлстън и „Ролан Гарос”… и Щутгарт. Ох, всъщност твърде много са турнирите, които харесвам (смее се)! Обичам ги по различни причини – заради хората, кортовете, градовете и прекрасните спомени.

Любомир Тодоров
Явор Геронтиев


Пуснато на : 2013-07-25 от Любомир Тодоров
+++ | ---thermtrade!