Тенис Скуош Извън корта
Меню
 

Анкета
 


Великият Питър Гейд се сбогува
Последният европеец, който е оглавявал световната ранглиста при мъжете в бадминтона - Питър Гейд, приключи снощи забележителната си кариера, която продължи 17 години.

На мастърс турнира в Копенхаген датчанинът измъчи доста олимпийския шампион Лин Дан от Китай, преди да го победи с 20:22, 21:16, 14:21. След последната точка цялата зала „Фалконер” стана на крака и дълго аплодира всепризнатия майстор на перото и ракетата.

„Благодаря на всички, че допринесохте за прекрасния край на моята кариера. Никога няма да забравя тази вечер! Чувствам се малко странно сега, но се надявам да се адаптирам. А днес смятам да празнувам с най-близките си приятели с хубава храна и вино”, написа в страницата си във Фейсбук 36-годишният Гейд.

Може би е любопитно да се припомни, че голямата международна кариера на скандинавеца започна от София. През 1998 година на Европейското първенство у нас Питър, тогава още наричан по датски Петер, спечели първата от рекордните си пет титли. На финала той надигра своя сънародник Кенет Йонасен, за да се легитимира като №1 на Стария континент.

Помня неподправената, направо детска, радост на шампиона, когато отидох да го поздравя за успеха и да го поканя на пресконференцията в Зимния дворец в качеството ми на директор на пресцентъра на първенството. Гейд сияше през цялото време и обяви пред медиите, че винаги ще помни София, заради този негов първи голям успех.

Не знам дали вчера си е спомнил за България. Просто защото титлите на знаменития бадминтонист от Олборг са твърде много. Освен пет индивидуални златни европейски медали, Питър има също толкова шампионски трофеи и отборно с Дания. От световни първенства може да се похвали със сребро през 2001 година в Севиля и четири бронзови отличия. Последното дойде миналата година в Лондон.

Питър Гейд, оставащ в историята с изобретателната си и красива игра и спортното дълголетие, спечели цели 22 титли от турнири от сериите „Гран при”.

Великият датчанин можеше да е пенсиониран от спорта още през 2008 година. Тогава той бе обявил, че мечтата му е да вземе олимпийско злато от Пекин. Ако го постигне, веднага спира и става треньор. По ирония на съдбата точно Лин Дан го спря тогава на четвъртфиналите, за да продължи кариерата му, на която постави фактическия финал четири години по-късно в Копенхаген.

Какво ще прави сега Питър ли? Той се кълне, че ще се отдаде заедно със съпругата си Камила Хьог на отглеждането на двете им деца. Но нека не се заблуждаваме, убеден съм, че съвсем скоро ще видим Гейд отново на бадминтон небосклона – без значение като треньор, мениджър или функционер.

Пуснато на : 2012-12-28 от Любомир Тодоров
+++ | ---thermtrade!