Тенис Скуош Извън корта
Меню
 

Анкета
 


Битката на тигрите
Битката на тигрите

Тауфик Хидаят и Лин Дан са последните двама световни шампиони по бадминтон. Индонезиецът и китаецът водят постоянна битка за надмощие. Освен на корта, те мерят сили и в медийното пространство с реплики. Двубоят между двамата е на път да се превърне в част от спортната митология. Той е нещо от рода на колизиите между Бьорн Борг и Джон Макенроу или Мартина Навратилова и Крис Евърт в тениса, Мохамед Али и Джо Фрейзър в бокса или Аертон Сена и Ален Прост във Формула 1.
Двамата са еднакво талантливи, но различни като характери. И Тауфик, и Лин са родени победители, но златният медал на големите първенства е само един. Така се ражда и тяхното голямо съперничество през 2001 година. Тогава на шампионата на Азия китаецът печели тилата като по пътя си отстранява станалият вече звезда Хидаят. Това е началото на историята за двама мъже, коите изпитват дълбок респект един към друг и страшно мразят да губят в директните двубои. Медиите бързо надушиха голямото съперничество между тигрите от двете страни на Китайско море.
В края на миналата година 25-годишният индонезиец нарече съперника си „арогантен”. Лин Дан отвърна, че победите се печелят на корта, а не във вестниците. След това Тауфик благоволи да говори за китайския левичар.
„Ние не сме врагове, но не сме и приятели. Аз уважавам Лин, но искам хората да спрат да ме питат за него непрестанно. Има и други добри бадминтонисти”, заяви Хидаят.

Няма съмнение, че той е единственият, който може да спре №1 в света, дори когато е във върхова форма.На Азиатските игри в Доха миналия декември двамата се срещнаха три пъти. В отборната надпревара Лин Дан спечели на два пъти, но в индивидуалното пъревнство Тауфик си го върна. Индонезиецът проведе психологическа война, като заяви, че двете загуби в отборното не са важни за него, защото целта му е титлата на единично. И спечели. Хидаят е известен с това, че предварително обявява целите си и ги изпълнява стриктно. Преди олимпиадата в Атина през 2004 г. заяви, че ще вземе златния медал и го направи. Следващата година световната титла беше негов приоритет и я спечели след финал точно срещу китаеца.
Голям скандал между двамата се разрази през септември 2006 година в Хонконг. Тогава яванецът напусна корта при резултат 1:4 в първия гейм, като заяви, че го прави заради грешка на съдия на линията.
В последния засега двубой между двете звезди на световния бадминтон 23-годишният китаец успя да запише победа. Жребият сблъска колосите още в първия кръг на първия турнир от новосъздадените Супер серии в Куала Лумпур през януари. Лин Дан спечели с 21:19, 23:21 в оспорван двубой. След това световният номер едно от град Фуджиян бе толкова опостушен физически и психически, че падна в следващия кръг от корееца Парк.
Голямата битка ще продължи и на Световното първенство в Малайзия. И Тауфик и Лин искат да станат двукратни шампиони на планетата. Ако вглъбени в персоналния си двубой не бъдат изненадани от някой млад кандидат за слава. А такива не липсват в световния бадминтон.

Лице в лице
Лин Дан е роден на 14 октомври 1983 г. в Лонгиян в китайската провинция Фуджиян. Става №1 в ранглистата през 2004 г. Световен шампион от Мадрид 2006. Негова приятелка е първата при дамите Сие Синфран. Двамата спечелиха в последните две години Отритото на Англия в своите категории.


Атака – 9/10
Лин може да скача и забива неуморно три гейма. Той е като картечница. Благодарение на много бързите си крака се приготвя за смача прецизно и удря перото с максимална сила, благодарение и на отличната ротация на тялото във въздуха.

Игра на мрежата – 8/10
И той като повечето китайци владее отлично всички удари. Но когато срещне виртуоз в играта на мрежата (като Тауфик) предпочита изтеглящи удари.

Плоски пера – 9/10
Скоростта го прави абсолютен цар на тези удари. Бързината му дава допълнитела сила при удара и често той насочва неспасяемо перото към пода. Бързото му достигане до мрежата му носи доста точки.

Физическа форма – 9/10
Лин Дан е един от най-здравите играчи в света. Няма значение колко турнири играе, винаги е във форма. Той умее и да пести сили, като включва на пълни обороти, само когато е напълно необходимо.

Ментална сила – 8/10
Веднъж прояви слабост (при загубата в Атина още в първия кръг), но след това стана по-улегнал и стабилен. Най-трудният му съперник е Тауфик, но с успеха в Малайзия показа, че психически е готов да го побеждава.

Общо точки: 43/50

Тауфик Хидаят е роден на 10 август 1981 г. в Бандун, остров Ява, Индонезия. Световен шампион от Анахайм 2005 и олимпийски от Атина 2004. Женен е за Арми Грумелар.

Атака – 8/10
Той може да не атакува през цялото време, поради липса на издръжливост, но има гръмотевичен смач. Смята се, че притежава най-бързият удар в света от играчите на сингъл – 360 км/ч. Предимство за Тауфик е, че отскача много високо и намира незащитено поле на съперника.

Игра на мрежата – 10/10
Може би най-добрият в света. Той използва къси пера, дори когато опонентът му дебне на филето, за да забие перото. Почти всеки удар закача лентата на мрежата, което допълнително обърква съперника.

Плоски пера – 9/10
Умело сменя скоростта на ударите, което носи изненада. Често това го спасява, когато е останал на задна линия.

Физическа форма – 5/10
Хидаят има върхове и спадове. Когато е във форма играе хитро, сменя ритъма. Но когато играе дълъг мач срещу някой китаец, фитнесът му го предава в края той не може да контролира срещата.

Ментална сила – 9/10
При ключови точки във важни състезания той има способността за променя стратегията си, като използва удари, които по принцип не са в репертоара му. Това е защото е напълно уверен в силите си и в повечете случаи дава резултат.


: 2007-06-18thermtrade!