Тенис Скуош Извън корта
Меню
 

Анкета
 


Китай взе всички титли в бадминтона
И петте златни медала от олимпийския турнир по бадминтон в Лондон бяха спечелени от китайци. В неделя сметката закръглиха Лин Дан (на снимката) и мъжката двойка Кай Юн и Фу Хайфън.

Лин се наложи на финала над световния номер едно Ли Чон Уей от Малайзия с 15:21, 21:10, 21:19 и защити титлата си от Пекин 2008. Той е първият бадминтонист, който прави това в индивидуалните дисциплини. По две златни отличия от олимпиади са печелили още петима китайци при двойките.
Китайският левичар загуби първия гейм, но във втория надигра напълно съперника си. До средата на решителната част състезателя от Малайзия водеше, но както и на финала на световното допусна Лин Дан да го настигна. Последното разиграване продължи над 40 секунди и завърши с перо в аут на Ли.

„В момента не мога да кажа друго, освен че съм много щастлив. Този медал е награда за целия тежък труд, който положих от 2008 година досега. Не е лесно да си китайски състезател, защото работим много и правим доста саможертви. Надявам се бадминтонът да не бъде засегнат от дисквалификациите на двойките на олимпийски турнир”, заяви Лин.

Световната федерация отстрани четири двойки жени заради симулативна игра и нежелание да се играе пълноценно и да се спечели срещата.

Във финала на двойки Кай и Фу победиха единствената надежда на Европа за титла – датчаните Матиас Бое и Карстен Могенсен, с 21:16, 21:15. Скандинавците отстраниха в събота водачите в световната ранглиста Чун и Ли от Южна Корея, но на финала не успяха да направят чудо и да донесат втори златен олимпийски медал за Стария континент. Първият и единствен бе дело на Поул-Ерик Хойер-Ларсен от Дания на сингъл в Атланта през 1996 година.

Пуснато на : 2012-08-05 от Grimnir
+++ | ---thermtrade!