Тенис Скуош Извън корта
Меню
 

Анкета
 


Неделчева и Руских на финал
Петя Неделчева продължава да пише историята не само на българския бадминтон. Тя и руската й партньорка Анастасия Руских се класираха на финала на ХХІ европейско първенство в Манчестър. В петък около полунощ 26-годишната ни прима осигури първи медал за страната с класирането на дуета на полуфинал.

Днес първите в схемата Петя и Настя се наложиха авторитетно с 21:18, 21:13 след 42 минути игра над непоставените англичанки Мариана Агатангелу и Хедър Олвър.

Двубоят започна равностойно. Все пак българо-руският дует водеше с една-две точки. В заключителната част на гейма Петя и Настя увеличиха темпото и дръпнаха с три точки при 16:13 и после поддържаха дистанцията. Славянките стигнаха до два геймпойнта при 20:18 и спечелиха още при първото разиграване след 21 минути.

Втората игра започна с щурм на англичанките, които бяха подкрепяни мощно в залата. Те поведоха с 3:0 точки, но Неделчева и Руских изравниха веднага. Агатангелу и Олвър продължиха да упорстват. Все пак техническото прекъсване дойде при 11:10 за водачките в схемата. След това българо-руският дует взе още три последователни разигравания. При 17:11 26-годишните партньорки вече можеха да си поемат въздух. Петя и Настя стигнаха до седем точки за спечелвана не полуфинала и триумфираха при първата.

Съпернички на финала на лидерките в схемата ще бъдат вторите поставени Валерия Сорокина и Нина Вислова от Русия. Това означава, че двубоят за титлата е исторически и за руския бадминтон, защото те за първи път ще имат европейска шампионка.

Неделчева и Руских станаха първата женска двойка, съставена от състезателки от две националноста, достигнала до финал в първенството на континента. Преди тях единствено Ван дер Хювел (Холандия) и Бенгтсон (Швеция) са взели бронз през 1994 г.
Пуснато на : 2010-04-17 от Любомир Тодоров
+++ | ---thermtrade!